Екологічний моніторинг водних об’єктів
99

Питання охорони праці на підприємстві повинні бути відображені в колективному і трудових договорах. Працівники повинні мати соціальні гарантії, передбачені законодавством.

На ДП “Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат” заходи по охороні праці здійснюються згідно чинного законодавства.

На видному місці розміщений план евакуації з приміщення у разі виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації.

Регулярно проводиться інструктаж по пожежній безпеці та техніці безпеки при роботі з обладнанням. Ведеться відповідний журнал реєстрації проведення інструктажів. Інструктаж працівників підприємства проводиться не рідше ніж 1 раз на три місяці.

Згідно з законом про охорону праці власник зобов’язаний створити в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів, а також забезпечити дотримання прав працівників гарантованих законодавством про охорону праці.

На підприємствах з кількістю працюючих 50 і більше чоловік рішенням трудового колективу може створюватися комісія з питань охорони праці (Закон України "Про охорону праці", ст. 26).

Комісія з питань охорони праці є постійно діючим консультативно-дорадчим органом трудового колективу та власника або уповноваженого ним органу. Завдання комісії — залучення представників власника та трудового колективу до співробітництва в галузі управління охороною праці на підприємстві, узгодженого вирішення питань, що виникають у цій сфері, в тому числі:

  • захист законних прав та інтересів працівників у сфері охорони праці;
  • підготовка власнику підприємства рекомендацій щодо профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань;
  • опрацювання рекомендацій щодо включення до колективного договору питань з охорони праці та використання коштів на охорону праці. Фінансування заходів з охорони праці на підприємстві здійснюється власником.