Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
115

5.2.2. Основні вимоги виробничої санітарії та особистої гігієни

 

Виробнича санітарія - це система санітарно-гігієнічних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі трудової діяльності. Через недотримання і недбальства питань виробничої санітарії як з боку адміністрації, так і з боку працівника з'являється можливість останньому отримати професійне захворювання. Працівник в процесі своєї роботи наражається на певні шкідливі виробничі фактори (запиленість, загазованість, шум, освітленість тощо). Задача адміністрації визначається в тому, щоб ці шкідливі фактори ні яким чином не вплинули на здоров'я робітника. З цією метою цеха, дільниці, робочі місця, обладнані необхідними проточно - витяжними системами, шумопоглинаючими засобами, додатковими ліхтарями і т.п. Цеха обладнані санітарно-побутовими приміщеннями для обслуговування працівників. До таких приміщень відносяться: гардеробні, вбиральні, душові, місця для паління, пиття води та ін.

В обов'язки працівника для додержання вимог виробничої санітарії входить: утримання в чистоті і охайності своє робоче місце, своєчасне прибирання відходів виробництва в спеціальне відведене місце; не захаращувати проходи і робочі місця; постійно слідкувати за чистотою свого обладнання; по закінченню роботи привести в належний стан робоче місце, прибрати інструмент і пристосування, повісити спецодяг в спеціальну шафу гардеробу [41].

5.2.3. Пожежна безпека на підприємстві Error! Unknown document property name.

Можливі аварійні ситуації та аварії на об’єкті дослідження Error! Unknown document property name.. При проведенні масового вибуху можуть виникнути (аварійні) ситуації, при яких складаються умови реалізації аварій [2]. Досвід проведення масових вибухів у кар’єрах показує, що на технологічних стадіях можуть траплятися такі аварійні ситуації та аварії:

Стадія 1 Підготовча: