Розробка екологічної документації для гірничо-видобувного підприємства
131

5.3.1. Заходи дій персоналу при локалізації і ліквідації аварійних ситуацій (аварій), що виникають при проведенні масових вибухів на Error! Unknown document property name.

 

Вибухові роботи у кар’єрі Error! Unknown document property name. виконуються силами підприємства, згідно наказу на проведення масового вибуху, типового плану проведення масового вибуху та інструкцій з безпечного проведення таких робіт. План дій в разі виникнення аварійних ситуацій та аварій на складі вибухового матеріалу, який належить підприємству, регламентується окремим ПЛАС [1, 2].

Безпека персоналу кар’єра при проведенні вибухових робіт забезпечуються навчанням персоналу та введенням особливого режиму роботи на час існування небезпеки. Працівники кар’єру, що виконують роботи пов’язані з вибуховим матеріалом (вивантаження, транспортування, проведення вибухових робіт) проходять спеціальне навчання та регулярну перевірку знань з методів та безпеки поводження з вибуховим матеріалом. Такі працівники призначаються наказом по підприємству та ніхто, окрім них, не має права мати справу з вибуховим матеріалом. Введення особливого режиму при проведенні вибухових робіт полягає у підвищених заходах безпеки. Працівники кар’єру після умовного сигналу залишають небезпечну територію. Для запобігання потрапляння до небезпечної зони осіб, що не мають відношення до вибухових робіт, розпорядженням відповідального керівника встановлюються пости охорони з числа працівників кар’єру. Їхні дії регламентуються «Інструкцією для осіб, що охороняють небезпечну зону під час проведення вибухових робіт на поверхні». Також по сигналу за межі небезпечної зони виводиться техніка та обладнання. Працівники, що проводять вибухові роботи, мають знаходитися у бліндажу (укритті) безпосередньо в момент проведення вибухів, ліквідації відказів та оброблення негабаритів накладними зарядами [1, 2]. Після проведення масового вибуху існує загроза отруєння газоподібними продуктами згоряння вибухових матеріалів, ураження надлишковим тиском повітряної вибухової хвилі та осколками породи.