Вплив гірничого виробництва на природне навколишнє середовище
35

Надзвичайно важливим етапом є раціональне використання і охорона надр при експлуатації родовищ. Для розробки родовищ гірничим підприємствам і організаціям надаються гірничі і земельні відводи, в межах яких ці підприємства і організації зобов'язані:

-  проводити найповнішу, обґрунтовану проектом розробку запасів корисних копалин;

-  вилучати запаси всіх виявлених корисних копалин, які мають промислове значення і передбачені проектом до відпрацювання;

-  не допускати забудови території над гірничим відводом приміщеннями, спорудами та іншими об'єктами без спеціального дозволу органів Держкомнаглядохоронпраці України.

Держкомнаглядохоронпраці України здійснює контроль за правильністю обліку стану і руху запасів корисних копалин, за виконанням правил і інструкції з охорони надр на гірничодобувних підприємствах, за правильністю експлуатації надр, повнотою виймання корисних розвіданих запасів і комплектністю вилучення корисних копалин та компонентів при їх видобуванні та переробці.

Держкомнаглядохоронпраці України та його територіальні органи контролюють правильність ведення робіт з позицій охорони надр, що ведуться рудниковою, шахтною і промисловою геологічними службами, а також геолого-маркшейдерський облік запасів, втрат збіднення, списання некондиційних, втрачених та тих, що не підтвердилися, запасів корисних копалин. Ці органи провіряють також правильність ліквідації, консервації гірничодобувних підприємств, правильність експлуатації гідромінеральних ресурсів і охорону їх від псування і дострокового виснаження, слідкують за своєчасним проведенням заходів з охорони земної поверхні від шкідливого впливу гірничих робіт.

Раціональне використання і охорона надр при розробці родовищ твердих корисних копалин спрямовані на вирішення таких дуже важливих пр