Вплив гірничого виробництва на природне навколишнє середовище
39

 

2.6 Радіаційний вплив гірських порід на природне навколишнє середовище

 

 

Досить вагомим екологічним чинником відкритих гірничих розро­бок є розсіювання в навколишньому середовищі шкідливих, токсичних і радіоактивних елементів земної кори, які в більшості випадків містяться в корисній копалині та вміщуючих породах у вигляді акцесорних мінералів, різних жил, с копичень тощо. Таке розсіювання відбувається при видобуванні корисної копалини, її транспортуванні, переробці і збагаченні, при транспортуванні продуктів збагачення тощо. Враховую­чи, що всі гірські породи в більшій або меншій мірі містять такі природні радіонукліди, як радій-226, торій-232, калій-40, уран-238 та інші довго живучі радіонукліди, досить проблемним в екологічному плані слід вважати радіоактивне локальне забруднення навколишнього середовища та постійне підвищення рівня радіаційно-гігієнічного фону.

Основними джерелами радіоактивного випромінювання вміщуючих і гірських порід, що добувають попутно, є радій (226Ra) і торій (232Th) із продуктами розпаду, а також радіоактивний ізотоп калію (40K).

Радій являє собою продукт розпаду урану, а його радіоактивність в 3×106 разів більше активності самого урану в рівних масах.

Радій (Ra) - радіоактивний хімічний елемент. Його ізотопи з масовими числами 223, 224, 226 і 228 входять у природні радіоактивні ряди. Найбільш стійкий 226Ra з періодом напіврозпаду близько 1620 років.

Калій (K) - хімічний елемент I групи періодичної системи Менделєєва, один з його ізотопів 40K  є радіоактивним з періодом напіврозпаду 1,39-109 років. Радіоактивний ізотоп калію становить 0,01 % природного калію. Але слід зазначити, що калій як хімічний елемент є одним з найпоширеніших патогенних елементів земної кори - 2,5% (по масі). У магматичних гірських п