Бурові роботи
13

Висновок

 

Проаналізувавши бурові роботи, бурові установки, дійшов висновку що вони інтенсивно забруднюють природне середовище. При вище проведених розрахунках при бурових роботах виділяється 2,11 т/рік пилу.

Бурові верстати типу СБР і СБШ відрізняються по своїй характеристиці на сам перед масою, глибиною буріння, потужністю електродвигунів, швидкістю буріння, витратами паливно-мастильних матеріалів, діаметром шпар та іншими показниками (характеристика приведена в таб.3.2 і 3.3). При порівнянні бурових установок не можу казати що один із них «хороший» а, другий «поганий» тому що по конструкції  кожен з них призначений для буріння на певну глубину, швидкість буріння тощо. Однак обидва вони в певній мірі забруднюють навколишнє природне середовище в різних масштабах і ступенем забруднення. При бурінні установками природне середовище забруднюється вихлопними газами двигунів, буровим пилом, мастильними матеріалами тощо. При бурінні свердловин часто використовують бурові розчини, до складу яких входять водорозчинні солі, органічні речовини та різноманітні обважнювачі, які забруднюють не лише земну поверхню в місцях буріння свердловин, а й підземні водоносні та водопроникні горизонти. Коли свердловини досягають нафто- або газоносних пластів, нерідко відбуваються викиди нафти і газу, які забруднюють грунти і воду, а при самозагорянні – атмосферне повітря. Атмосфера інтенсивно забруднюється також у процесі бурових робіт. При бурінні глибоких свердловин кількість вихлопних отруйних газів двигунів бурових установок сягає близько 260 000 м 3 на добу.

При бурінні таких свердловин на поверхню Землі піднімаються великі об’єми гірських порід, які захаращують і забруднюють околиці місце розташування свердловин.  При глибині свердловини 5 км об’єм розбурених і піднятих на поверхню порід сягає 800 м 3. Залишені у вигляді відвалів ці техн