Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
23

РОЗДІЛ 2. Законодавча основа з охорони атмосферного повітря

 

 

Правову основу охорони природи становлять закони внутрішньодержавної й міжнародної ваги. В них наводяться обов’язкові для всіх громадян вимоги, спрямовані на забезпечення нормальних умов функціонування екосистем біосфери та раціональне використання людиною природних ресурсів. Виконання цих законів забезпечується різними методами: від виховних і просвітніх до штрафувань, адміністративних та кримінальних покарань порушників.

 

 

2.1 Закон України про охорону навколишнього природного середовища

 

 

 

Закон є основним законодавчим актом у галузі охорони природи в нашій державі нині затверджений Верховною Радою 1 липня 1991 р. Закон складається з 14 розділів, у яких викладено загальні положення, екологічні права та обов’язки громадян, функції рад народних депутатів, а також повноваження органів управління у сфері охорони природи, висвітлено питання спостереження, прогнозування, обліку та інформації в галузі охорони довкілля, екологічної експертизи, контролю й нагляду, регулювання використання природних ресурсів, економічних механізмів забезпечення охорони природи. Наведено також положення про заходи, пов’язанні з екологічною безпекою, надзвичайними екологічними ситуаціями, про відповідальність за порушення природоохоронного законодавства та про міжнародні зносини України у сфері охорони довкілля.

Закон регламентує пріоритетність вимог екологічної безпеки у всіх видах діяльності, гарантуючи таким чином екологічно безпечні умови для життя і здоров’я людей. Це забезпечується запобігаючим характером заходів з охорони навколишнього середовища, екологізації матеріального виробництва на основі науковообгрунтованого компромісу екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства, широкого запровадження нових технологій і комплексного вирішення питань охорони навколишнього середовища.