Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
27

Встановлені також граничні технологічні нормативи утворення забруднюючих речовин, які відводяться в атмосферне повітря, при експлуатації технологічного обладнання, окремих споруд і об’єктів залежно від часу їхнього введення в експлуатацію, наявності нових науково-технічних розробок і економічної доцільності. Визначено порядок розробки й затвердження цих нормативів.

Підприємства й інші об’єкти, що чинять вплив на атмосферне повітря, можуть здійснювати свою діяльність тільки на підставі дозволів, у яких вказуються допустимі обсяги викидів забруднюючих речовин (г/с або т/рік) для кожного стаціонарного джерела, а також рівні шкідливих фізичних впливів. Дотримання встановлених нормативів забезпечується наявністю й ефективною експлуатацією повітроохоронного устаткування. На підприємствах повинні бути передбачені заходи щодо запобігання надзвичайних екологічних ситуацій при аваріях і несприятливих метеоумовах (тривалий штиль, туман).

Виконання вимог по охороні атмосферного повітря не повинне приводити до забруднення ґрунтового покриву, вод і інших природних об’єктів.

Передбачаються заходи щодо зниження токсичності й знешкодженню відпрацьованих газів автомобілів і інших транспортних засобів, переведення транспорту на менш шкідливі види енергії й палива.

Заборонено виробництво й експлуатація транспортних засобів, у яких перевищуються встановлені нормативи вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах і рівні шкідливого фізичного впливу. З метою запобігання й зниження шуму й вібрації передбачається поліпшення конструкцій транспортних засобів і умов їхньої експлуатації, підтримка у належному стані трамвайних і залізничних колій, автомобільних доріг і дорожнього покриття, організація в межах міста раціональних схем і режимів руху залізничного, повітряного, водного й автомобільного транспорту.

Відповідно до закону громадяни зобов’язані дотримувати вимог по запобіганню шуму у дворах, на вулицях, у зонах відпочинку й інших громадських місць.