Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
41

3.2.3. Інженерно-організаційні заходи

 

 

Основні види інженерно-організаційних заходів полягають у наступному.

Зниження інтенсивності й організація руху автотранспорту. Для цього ведеться будівництво об'їзних і окружних доріг навколо міст і населених пунктів, організація на основних магістралях руху по типу "зелена хвиля".

Збільшення висоти димарів. Чим вище труба, тим краще розсіювання пилогазових викидів в атмосфері. Якщо димар висотою 100 м дозволяє розсіювати шкідливі речовини в радіусі до 20 км, то труба висотою 250 м збільшує радіус розсіювання до 75 км. Варто враховувати, що при викидах через високі димарі підвищується загальне фонове забруднення повітря. Зі збільшенням висоти труби різко зростає її вартість, тому на практиці не рекомендується будівництво труб більше 150 м.

Підвищення швидкості руху газів у димарі. Це сприяє збільшенню початкового підйому викидів, поліпшенню умов їхнього розсіювання. З іншого боку, при цьому зростає гідравлічний опір димаря й відповідно питомі енерговитрати на транспортування газів.

З метою зменшення забруднення атмосферного повітря транспортними та іншими пересувними засобами і установками та впливу пов'язаних з ними фізичних факторів здійснюються:

  •   розроблення та виконання комплексу заходів щодо зниження викидів, знешкодження шкідливих речовин і зменшення фізичного впливу під час проектування, виробництва, експлуатації та ремонту транспортних та інших пересувних засобів і установок;
  •   переведення транспортних та інших пересувних засобів і установок на менш токсичні види палива;
  •   раціональне планування та забудова населених пунктів з дотриманням нормативно визначеної відстані до транспортних шляхів;