Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
5

Розмір пилинок коливається від сотих часток до декількох десятків мкм. Середній розмір частинок пилу в атмосферному повітрі – 7 – 8 мкм. Пил шкідливо впливає на людину, рослинний та тваринний світ, поглинає сонячну радіацію і тим самим впливає на термічний режим атмосфери та земної поверхні. Частинки пилу є ядрами конденсації при утворенні хмар та туманів. Основні джерела утворення пилу: виробництво будівельних матеріалів, чорна та кольорова металургія (оксиди заліза, частинки Al, Cu, Zn), автотранспорт, місця складування побутових та виробничих відходів, що пилять та тліють. Основна частина пилу вимивається атмосферними опадами.

Охорона атмосфери – комплекс, тобто сукупність наукових, правових і технічних заходів, що забезпечують збереження хімічного складу повітря та фізику атмосфери в усіх її шарах. Охорона атмосфери передбачає ведення контролю за промисловими, транспортними та комунальними викидами в повітряне середовище. Санітарною інспекцією введені практично допустимі нормативи більш як на 400 забруднювачів повітря.

Спостереження за станом атмосферного повітря проводяться Укргідрометом на мережі стаціонарних постів. Результати їх свідчать, що вміст шкідливих речовин, пов'язаний з викидами промислових підприємств рідко перевищує норми ГДК, хоч і становить значну частку у загальному забрудненні повітря. Високе забруднення атмосферного повітря зареєстроване в районах прилеглих до автомагістралей, їх перехресть. З огляду на згадані факти, серед головних заходів зменшення забруднення повітря є поступове і цілеспрямоване переведення всіх підприємств і виробництв на нові екологічно безпечні види техніки та технології, будівництво очисних споруд нових поколінь і забезпечення їх чіткої й ефективної роботи, територіальний перерозподіл виробничого потенціалу, інтенсивної господарської діяльності, впровадження таких методів експлуатації технічних засобів, які б забезпечували зменшення кількості викидів відпрацьованих газів та їх та акустичні навантаження на міське середовище. Тому метою даної дипломної роботи є підбір та розрахунок параметрів пристроїв очищення забрудненого повітря.