Циклони – засоби очищення атмосферного повітря від шкідливих домішок
53

3.3.2 Мокрі пиловловлювачі

 

 

Апарати мокрої очистки газів мають широке розповсюдження тому, що характеризуються високим коефіцієнтом очищення від дрібнодисперсного пилу з dч>(0,3−1,0) мкм, а також можливістю очистки від пилу гарячих та вибухонебезпечних газів. Але мокрі пиловловлювачі рядом недоліків: утворенням в процесі очистки шламу, що потребує спеціальних систем переробки, винос вологи в атмосферу і утворення відкладів у газоходах при охолодженні газів до температури точки роси, необхідність створення оборотних систем подачі води у пиловловлювач.

Апарати мокрої очистки працюють за принципом осадження частинок пилу на поверхні або крапель рідини під дією сил інерції та броунівського руху. Крім цих сил на процес осадження впливають: турбулентна дифузія, взаємодія електрично заряджених частинок, процеси конденсації, випаровування та ін.. У всіх випадках очистка газів мокрих пиловловлювачів важливим фактором є змочування частинок рідиною.

Конструктивно мокрі пиловловлювачі поділяються на скрубери Вентурі, форсуночні і центробіжні скрубери, апарати ударно-інерційного типу, барботажно-пінні апарати.

Скрубер Вентурі.(рис. 3.6) Розпилення рідини відбувається за рахунок турбулентного руху потоку газу, що очищає, через конфузор труби Вентурі. Проходячи далі через інерційний краплевловлювач, потік газу звільняється від крапель рідини, які втримують частки пилу, звідки рідина відводиться через гідрозатвір.

Розмір часток, що вловлюють у скрубері Вентурі, − від 0,2 мкм і вище. При цьому ступінь очищення може досягати 96−99%. Швидкість газу в горловині труби Вентурі досягає 100−180 м/с, питома витрата рідини, що зрошує, − 0,5−1,5 л/м3.