Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
53

Архітектурно-планувальні методи захисту від шуму включають раціональне акустичне рішення планування споруд, будівель, дільниць на генеральних планах підприємств, а також раціональне розміщення у приміщеннях технологічного устаткування, машин і механізмів, робочих місць, планування зон і руху транспортних засобів, створення шумозахисних зон в місцях перебування людей.

Організаційно-технічні заходи боротьби з шумом полягають в впровадженні нових мало шумних технологічних процесів, обладнанні шумових машин засобами дистанційного управління і автоматичного контролю, використанні раціональних режимів праці і відпочинку тощо.

До засобів індивідуального захисту від шуму належать протишумові глушники, які закривають вушну раковину ззовні,  і протишумові вставки, що закривають слуховий прохід. Протишумові вставки виготовляються з твердих еластичних (гума, ебоніт) і волокнистих (віск) матеріалів. До засобів індивідуального захисту належать також протишумові шоломи, що закривають всю голову, і маски, які використовуються разом з навушниками.

Крім того, значно знижують інтенсивність шуму холмистий рельєф та заліснена територія, що розділяють джерела шуму та поселення. Доцільною є можливість штучного формування рельєфу з покращеною шумозахисною характеристикою за рахунок обладнання насипів.

Значне зниження шумового забруднення повітряного середовища забезпечують рослинні насадження, створюючи так звану «акустичну тінь».

Шумозахисні насадження доцільно формувати з деревно-кущових крупних та швидкоростучих порід з низько опущеною кроною.