Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
55

III – технологічна вібрація, що впливає на машиністів стаціонарних машин, або передається на робочі місця без наявних джерел вібрації (підйомні, вентиляційні, водовідливні, компресорні установки тощо).

Причиною вібрації може стати нерівномірне зношування деталей, нерівновага, незбіг центра маси тіла з віссю обертання, незадовільний стан з’єднання муфт, підшипників, неякісне виконання фундаментів тощо.

Дія вібрації на людину

Під дією вібрацій на організм людини слід розуміти розповсюдження коливань в тканинах відповідно до законів фізики. Дія вібрації на людину викликає в організмі реакцію, яка стає причиною функціонального розладу різних систем і окремих органів. Результатом дії вібрації може бути вібраційна хвороба.

Дія місцевих вібрацій на кінцівки може призводити до пошкоджень кістково-хрящових тканин суглобів. Разом з цими тканинами пошкоджуються розміщені в них рецептори – периферійні органи центральної нервової системи. Як результат цього порушується обмін речовин, терморегуляція, знижується м’язова сила тощо.

Гігієнічне нормування та заходи і засоби захисту від вібрації.

Основним нормативним документом є ГОСТ 12.1.012-90 «ССБТ.Вибрация. общие требования безопасности», в якому наведені граничнодопустимі параметри вібрації при роботі з вібруючим обладнанням залежно від середньо геометричної частоти октанових смуг та виду вібрації за походженням.

Методи вітрозахисту, які використовують у виробництві, за певними ознаками можуть бути колективними чи індивідуальними.

Зниження вібрації на кар’єрному устаткуванні полягає, в основному, в зменшені динамічних процесів, спричинених ударами, різким прискоренням внаслідок дисбалансу обертових мас, для чого застосовують методи віброізоляції, вібровбирання, віброгасіння.

Віброізоляція  та віброгасіння є найбільш ефективним засобом зменшення дії місцевої вібрації, яка передається на руки робітника від ручного механізованого інструменту. Для зменшення параметрів вібрації в систему вводять пружний елемент (віброізолятори, амортизатори, пружні каретки), коефіцієнт жорсткості якого зменшується при збільшенні сили натискування. Пружні елементи, що вводяться в коливальну систему, можуть бути пружними, гумово-металевими, гумовими з ребристої або дірчастої гуми.