Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
59

Поряд з екранами, які відбивають електромагнітне випромі­нювання, значно поширені екрани з матеріалів, які таке випро­мінювання поглинають. Такі екрани мають мати добре узгодження із джерелом, звідки надходить випромінювання, тобто мінімально відбивати це випромінювання в простір. Товщина та поглинальні властивості екрана розраховуються таким чином, щоб енергія випромінювання перейшла у тепло і не поширювалась крізь екран. Для цього матеріалу такого екрана мають бути притаманні великі омічні, діелектричні та магнітні втрати.

Важливим завданням є зменшення відбивання падаючої хвилі від межі повітря-екран. Розв'язується це завдання застосуванням матеріалів, властивості яких плавно або стрибкоподібне (в шарових матеріалах) змінюються в напрямку поширення хвилі.

Існує велика кількість матеріалів, які поглинають радіочастотне випромінювання. Ці матеріали бувають однорідними і компо­зиційними; останні складаються з різної форми та розмірів частинок діелектричних і магнітних матеріалів, зв'язаних спільною основою. Для створення електричних втрат звичайно використовуються матеріали на основі вуглецю, для магнітних - ферити. Для кращого узгодження екрана-поглинача з навколишнім простором поверхня екрана робиться шорсткою, ребристою чи шипуватою.

Для попередження відбивання випромінювання від стін приміщення, де випробовуються випромінювальні пристрої, їх облицьовують матеріалами, які це випромінювання поглинають. Утворюються так звані безлунні камери.

Засоби індивідуального захисту застосовують тільки в тих випадках, коли інші засоби малоефективні або їх не можна застосувати, наприклад, при проході через зону підвищеної інтенсивності опромінювання, при роботах в аварійних ситуаціях тощо. Для захисту тіла застосовують одяг з металізованих тканин та матеріалів, які поглинають радіохвилі. Металізована тканина виготовляється з бавовняних тканин з розташованими в їх середині тонкого мікронних розмірів дроту, або з бавовняних чи капронових ниток, обвитих по спіралі тонкою металевою смужкою. Така тканина подібна до металевої сітки і при відстані між нитками до 0,5 мм ослаблює опромінення в 100-1000 разів.