Вплив відкритих гірничих розробок на навколишнє середовище
77

Відповідно до статей 78-85 штрафу підлягають особи, винні в таких правопорушеннях законодавства щодо охорони атмосферного повітря:

  • Порушенні порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу або шкідливого впливу на неї фізичних та біологічних факторів,
  • введенні в експлуатацію нових та реконструйованих споруд та інших об’єктів, які не відповідають вимогам щодо охорони атмосферного повітря,
  • Порушенні правил експлуатації, невикористанні встановлених споруд, устаткування, апаратури для очищення та контролю викидів в атмосферне повітря,
  • Порушенні правил складування, зберігання, розміщення, транспортування, утилізації, ліквідації та використання відходів.

На місцях відкритого добування корисних копалин утворюються антропогенні ландшафти. Кар’єрно відвальні пустолища можуть існувати досить довго, а водна і вітрова ерозія порушених ділянок земної поверхні інколи в 10-15 разів перебільшує площі кар’єрів. Щоб запобігти водній та вітровій ерозії слід навколо кар’єру створювати лісосмуги.

Значні ділянки поверхні на гірничих підприємствах займають внутрішні та зовнішні відвали. Звичайно, щоб зменшити площу порушених земель доцільно відпрацьовані породи складувати в внутрішні відвали.

При добуванні корисних копалин відкритим способом утворюються каньйони, які також можна засипати відпрацьованими породами. Це сприяє зменшенню кількості відвалів.

Кар’єрна виробка підлягає рекультивації, при цьому повинні виконуватись наступні вимоги:

  •   Попереднє зняття і складування грунтово-рослинного шару,