Вплив гірничого виробництва на навколишнє середовище
5

РОЗДІЛ 1. Характеристика об’єкта дослідження

1.1. Характеристика сировини та готової продукції

 

 

Каміння будівельне

Загальні  відомості про сировину.

Природне каміння складає важливу частину мінерально-сировинної бази в сучасній будівельній індустрії. Як будівельний матеріал використовується велика кількість різноманітних магматичних, метаморфічних,  ефузивних і осадових гірських порід.

Будівельний камінь масового виробництва має неправильну форму і включає рваний камінь чи бут- і дроблений камінь (щебінь, крошку, штучний пісок).

Найбільше вживання для будівельних потреб має щебінь який одержують шляхом подрібнення здобутої гірської породи з по наступним розділенням на фракції переважний в межах від 3 до 70 мм. Щебінь широко використовується б якості природного заповнювача в звичні і гідротехнічні бетони, для пристрою баластного шару залізничної колії,  будівництва і ремонту автомобільних доріг і. т.д.

Бутовий камінь,  одержуваний в результаті підриву гірської породи, подальшій обробці (розпилюванню,  обтісуванню, шліфовці), що не піддалася, добувають з порід переважно не зачеплених вивітрюванням, з об'ємною насипною масою не нижче 1800 кг/см3. Камінь призначається для кладки фундаментів, стін, зміцнення земляних укосів, для дорожнього будівництва і гідротехнічних споруд як заповнювач в бутобетон.

Вимоги промисловості до якості сировини і готової продукції

Сировиною для виробництва щебеня з природного каміння для будівельних і дорожніх робіт є скельні породи  з об'ємною масою 1,8-2,8 г/см3. Допускається використовування порід з об'ємною масою понад 2,8 г/см3 при існуючому техніко-економічному обґрунтовуванні.