Оцінка впливу діяльності підприємства на навколишнє середовище
3

ВСТУП

 

 

Україна через високий рівень концентрації промислового виробництва та сільського господарства, внаслідок хижацького використання природних ресурсів протягом десятиріч перетворилася в одну з найнебезпечніших в екологічному відношенні країн. Нинішня екологічна ситуація в Україні характеризується як глибока еколого-економічна криза, котра зумовлена закономірностями функціонування адміністративно-командної економіки колишнього СРСР. Нарощування продуктивних сил здійснювалося практично без врахування екологічних наслідків, панував відомчий споживацький підхід до розміщення нових виробництв. Було допущено серйозних помилок в організації комплексного викиристання природних ресурсів, недостатня увага приділялася управлінню охороною природи та контролю якості природного навколишнього середсвища.

Стан земельного фонду. Загальний земельний фонд України становить 60 млн. га і представлений переважно різновидами чорноземів, котрі займають 57% всіх сільськогосподарських угідь і становлять 6.8% орних земель. В середньому на одного мешканця України припадає 0,8 га сільськогосподарських угідь.

Протягом 50-60-х років було необгрунтовано розорано 2 млн. га малопродуктивних природних угідь та схилових земель, а також значна

розширена площа просапних культур. Розораність земель досягла 81 %, всієї території - 57%. Лише 8% території України перебуває нині у природному стані(болота, озера, гірські масиви, покриті та непокриті лісом). Змінилося екологічно- допустиме співвідношення між площами ріллі, природних уrідь, лісових і водних ресурсів. Це негативно вплинуло на стійкість

агроландшафту, зросли ерозійні процеси. Так, площа еродованої ріллі за останні 25 років збільшилася на 33% і досягла 123,1 млн. га, а дефляційно небезпечної - 19,8 млн. га (55,2%), вміст гумусу зменшився з 3,5 до 3,2%.                     Щорічно площа еродованих земель зростає на 70-80 тис. га.