Рекультивація земель. Особливості рекультивації при будівництві лінійних споруд
41

РОЗДІЛ 3. Гірничо-технічний етап рекультивації

3.1. Визначення обсягів робіт з оптимізації профілю розкривного уступу

 

Відвал розкривних порід характеризується такими параметрами:

  •               Висотою і кількістю уступів;
  •               Кутом відкосу уступів
  •               Розмірами в плані і т.п.

Висота відвального уступу залежить від фізико-технічних властивостей порід, які складуються у відвалі і порід, які лежать в основі відвалу, а також від засобів механізації відвальних робіт. При транспортуванні розкривних порід на відвал автотранспортом застосовуються бульдозерне відвалоутворення. Висота бульдозерних відвалів на рівнинній місцевості змінюється у широких межах і обмежується в основному фізико-технічними характеристиками породи. Для скельних порід вона складає 30-35 м? для пісчаних 15-20 м, для глинистих 10-15 м.

Кут відкосу відвальних уступів звичайно дорівнює куту природного відкосу порід, які розміщуються у відвалі. Він залежить від фізико-технічних властивостей порід, ступеня їх розрихлення і вологості і змінюється у межах 30-40°, Такі укоси зазнають сильної вітрової і водної ерозії. Через це раніше ніж озеленити укоси, необхідно змінити їх профіль.

Профіль відкосу відвалу може бути виположеним або терасоподібним. Параметри укосу (кут виположування, ширина тераси, відстань між терасами) слід установлювати з умов забезпечення нормальних умов для приживання і проростання рослин.

Виположування відкосив відвалів має місце при одноярусних відвалах і може здійснюватись за двома схемами:

-       при виположуванні за схемою зверху-вниз