Рекультивація земель. Особливості рекультивації при будівництві лінійних споруд
57

ВИСНОВОК

 

 

 

Проблема охорони та раціонального використання земель у наш час є надзвичайно актуальною як у нашій країні, так і у всьому світі.

Головна мета рекультивації – повернути до активного народно-господарського використання землі, порушені чи порушувані внаслідок гірничих і деяких інших специфічних робіт, створити на них сільсько-господарські, лісові та інші угіддя, поліпшити умови навколишнього середовища.

Здійснення рекультиваційних робіт залежить від вирішення сукупності завдань, пов’язаних з різними видами суспільної діяльності. Цю сукупність завдань можна згрупувати у три широких цикли:

1)     Гірничий цикл спрямований на вдосконалення технології гірничих робіт у процесі експлуатації родовищ корисних копалин, створення умов для наступного цільового використання порушуваних територій з урахуванням вимог охорони навколишнього середовища.

2)     Біологічний цикл включає розробку заходів агротехніки для специфічних умов порушених територій і регулювання ґрунтотворного процесу залежно від зональних особливостей місцевості. Складність і важливість цього циклу зумовлюється тим, що гірські породи та їх суміші вперше в історії землеробства стають об’єктом біологічного освоєння та використання.

3)     Законодавчо-правовий та організаційно-керівний цикл охоплює систему управління рекультиваційними роботами і розчленовується на землевпорядний, географічний, соціально-економічний і юридичний аспекти, кожен з яких має специфічні завдання, що спрямовані на підготовку науково обґрунтованих рішень директивними органами.