Вплив гірничо-видобувного виробництва на НПС на прикладі "ВАТ Норинський щебзавод"та розробка заходів по зменшенню впливу підприємства
27

Враховуючи реальні умови роботи джерел викидів ЗР, результати проведених розрахунків та обстежень впливу джерел викидів на забруднення НС, а також, що розглядуване підприємство по якісному та кількісному складу викидів ЗР відноситься до IV групи КНП, для яких практично можна встановлювати нормативи на рівні фактичних викидів.

Коригування санітарно-захисної зони підприємства з урахуванням "Рози вітрів"

Даний проммайданчик відноситься до  IV категорії небезпеки. Розміри С33 500,0 м не коригуються для проммайданчиків IV категорії небезпеки. Як внаслідок цього, розміри С33 для різних направлень вітру в залежності від результатів забруднення атмосфери і середньорічної рози вітрів району дислокації проммайданчика не уточнюється для виробництв IV категорії небезпеки. Як показує аналіз карт розсіювання концентрації ЗР на межі нормованої С33 і за її межами не перевищують ГДК.

Розрахунок санітарно-захисної зони

Розміри санітарно-захисної зони, встановлені в санітарних нормах проектування, перевіряються розрахунком забруднення атмосфери у вiдповiдностi із вимогами ЗНД-86 “Методика розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі шкідливих речовин, які містяться у викидах підприємств”, із урахуванням перспективи розвитку підприємства. Отримані по розрахунку розміри СЗЗ уточнюються окремо для різних напрямів вітру в залежності від результатів розрахунку забруднення атмосфери i середньорічні рози вітрів за формулою:

L = Lo · P/P0, де

Lо (м) - розрахунковий розмір СЗЗ дільниці місцевості в даному напрямку, де концентрація шкідливих речовин перевищує ГДК;

L (м) - розрахунковий розмір СЗЗ;

Р (%) - середньорічна повторність напрямку вітрів розглядуваного румбу;