Очистка стічних вод
23

Вихідні стічні води після механічної обробки надходять у камеру змішання комбінованих споруджень (КЗ) 1. Окислювання забруднень проводиться при низьких навантаженнях на біомасу. Для прискорення темпів розмноження мікроорганізмів, що нітрифікують, і керування процесом нітрифікації над лотками системи зрошення встановлюються гелієві неонові лазери (ГНЛ). При опроміненні мулової суміші в нитрифікаторі швидкість росту бактерій-амоніфікаторів збільшується в 1,5 рази. Із КЗ вода направляється в змішувач - 2, установлений перед денитрифікатором - 3. У змішувач подається також пластівцеподібний субстрат з реактора для підготовки органічного субстрату - 4. Реактор призначений для змішання частини вихідних стоків з мулом, що приростає. З метою інтенсивного розмноження мікроорганізмів мулу й прискорення процесу сорбції забруднень відбувається опромінення рідини ГНЛ. Вода із пластівцями субстрату після змішувача подається в денитрифікатор, де здійснюється фільтрація через шар зваженого й імобілізованого денитрифікуючого мулу. В якості фільтра використаються пластмасові аркуші з отворами й щетинками.

Далі вода надходить на доочищення в аеробний біореактор - 5, що складається з камери аерації й реактора зі штучним завантаженням. У камерах аерації вода насичується за допомогою водострумної аерації киснем повітря, необхідним для процесів доочищення води й дотримання вимог скидання у водойму (4 мг/л). Для зниження концентрацій фосфору до 0,2 мг/л у прийомну камеру водострумного аератора може вводитися розчин сірчанокислого алюмінію або сірчанокислого заліза. Аерація й перемішування води в камері здійснюється за допомогою циркуляційного насоса й аераційних колон. Цим же насосом виробляється відвід осаду.

Для циркуляції мулової суміші рекомендується застосовувати осьові й монолітні насоси з висотою напору 8 -10 м вод. ст. і числом обертів 360 - 960 за хвилину.