Роль соціальних факторів в організації екологічного сільськогосподарського виробництва по Київській області
21

В мінеральних добривах застосовується фосфорна мука, кварцова мука, базальтова мука, морське вапно, мука грубого помолу, повільнодіюче помітове вапно, вуглекисле вапно, сирі фосфат, калій місткий силікаткам`яна мука, каліймагневий і калійсульфат для бідних калієм грунтів.

Застосування хімічно синтезованих азотних сполук, легкорозчинних фосфатів, високопроцентних і вміщуючих хлор солей, заборонено.

При використані калімагнезія і калійсульфата проводиться аналіз грунту, нагляд за підприємством і балансом поживних речовин.

Боротьба з бур’янами здійснюється механічним методом. Дозволено спалювання бур’янів. Застосування гербіцидів, хімічно синтезованих регуляторів росту (пригнічення росту рослин, прискорення дозрівання), заборонені.

Боротьбі з хворобами сприяє попереджувальний метод захисту рослин. Для цього служать вибір відповідних сортів рослин, гармонічні добрива, відповідні способи, обробки і догляду за рослинами, застосування сівозмін. Біологічне землеробство сприяє підтриманню регулюючих біотопів. Втручання, яке має ціль знищити рідкісні породи тварині види рослин – не допустиме. Тому заборонено застосування хімічних методів захисту рослин.

Сівозміни повинні складатись зважено і різноманітно для того, щоб на довгий період зберігати родючість грунтів і життєдіяльність рослин.

У Великобританії діє концепція аграрної політики, яка означає, що фермери повинні бути зацікавлені виробляти екологічно чисту продукцію. Для того, щоб концепція здійснювалась, необхідно приймати до уваги слідуюче:

-                     систематичне підвищення податку на добрива, особливо азотні;

-                     прямі виплати господарствам біологічного землеробства;