Гігієна службового собаківництва
5

Для утримання собак будують індивідуальну будку. Біля кожної будки будують навіс з вигулом. Для профілактики і запобігання її розповсюдження будують ізолятори на відстані не менше 0,5 км від головного приміщення. Для зручності будують окремі приміщення. Наприклад: приміщення для стройових собак, карантинне приміщення, родильне приміщення щенятник, амбулаторій, стаціонар, ізолятор, приміщення для миття собак, допоміжні приміщення.  

 

 

3. Годівля та догляд за собаками

 

 

Організм собаки  складається   з складних органічних речовин - білки, жири, вуглеводи та неорганічних речовин - солей, води. Поживна цінність кормів залежить від хімічного складу. Хімічні речовини, які містяться у кормах поповнюють мінеральні затрати і служать джерелом енергії в організмі тварини. Корм отриманий твариною  повинен виконувати всі  енергетичні і матеріальні затрати організму.

Якщо собаку годують недостатньо, то матеріальні втрати організму цілком не виконуються. Така собака худне, слабшає і легко піддається захворюванням. Перегодування  собаки також негативне. Лишній корм  перегружає органи травлення, викликає у тварини ожиріння, зниження плодючості і працездатності. Одноманітна їжа дуже понижує її засвоєння. Звідси слідує, що їжу собакам треба урізноманітнювати.

Досягають цього зміною м’ясопродуктів, круп, овочів.  В теплу пору року раціони собак зменшують з тим, щоб за рахунок економії продуктів збільшити раціони в зимовий час корм, який дають собакам неповинен бути гарячим або дуже холодним. Корми приготовлені для собак повинні бути приємними на запах і смак. Смак і запах являються головними показниками в годівлі собак. Вони впливають на травлення і на засвоєння поживних речовин корму.

Посуд,  з якої годують собак, повинен бути неб’ючимся. Матеріал, з якого він зроблений, не повинен оказувати шкідливого впливу на здоров’я собак. Після кожно