Гігієна лабораторних тварин
3

1. Вимоги до кліток та території під їх будівництво

 

 

 

Лабораторні тварини потрібні для проведення експериментальних або контрольних досліджень. Тому тварини, які будуть використовуватися в таких цілях (миші, пацюки, хом’яки, собаки, кролі, коти та птиця) повинні бути добре розвинені і здорові. В основному утримують тварин у віварії, де переважає кліткова система утримання лабораторних тварин. Але котів можна утримувати в окремих кімнатах.

Клітки для дрібних дослідних тварин розміщають на стелажах у 3-4 поверхи на висоті 30-70 см від підлоги. Щоб запобігти затіканню сечі на перший поверх, полиці покривають толю або плівкою. Дно роблять з сітки і покривають його пакувальним папером, який періодично замінюють. Під сітчасте дно кладуть деко для збирання кала і сечі, але часто виймають, очищають і миють.

Дезінфікують клітки, поливаючи окропом або обпалюють вогнепальною лампою. Тому роблять їх в основному з жесті або таких металевих листів чи дроту, плексигласу, пластмаси або міцного типу фанери. Найкращий матеріал для кліток – це листовий пластик, який і при температурі 120-140 С не псується.

Тваринницька ферма, де утримуються лабораторні тварини, повинна бути добре освітлена сонцем і захищена від вітрів. Розміщають її далеко від проїзної дороги, світлим і добре вентильованим. Температура рівномірна. Слідкують за тим, щоб в приміщення не проникали деякі гризуни, птахи, а також домашні тварини і птиці.