Гігієна лабораторних тварин
7

Підстилати тваринам в клітках та кімнатах слід сухим листям, соломою чи тором.

7. Заходи по профілактиці захворювань лабораторних тварин

 

 

 

Лабораторні тварини під час утримання піддаються інфекційним захворюванням, тому щоб запобігти їх виникненню потрібно дотримуватися правил гігієни і ветеринарної санітарії.

Обслуговуючий персонал повинен: мали високу кваліфікацію й свідомість; дотримуватися відповідних вимог догляду; проходити медогляд; дотримуватися особистої гігієни; користуватися спецодягом і взуттям.

Інвентар та майно зберігаються в окремих шафах або ящиках і не переносяться з одного приміщення в інше. Це відноситься до годівниць і напувальниць.

Посуд, клітки та приміщення повинні бути постійно чистими. Дезкилимок дезінфікують 3-5% розчином фенола, лізола або креоліна. Перед роздаванням кормів тваринам обслуговуючий персонал миє руки милом або іншими дезинфікуючими розчинами.

Один – два рази на тиждень спецодяг і інвентар обслуговуючого персоналу здизаражують у дезкамері. Він зберігається в окремих шафах і працівникам забороняється переходити в ньому в інші відділення.

Необхідно постійно проводити заходи щодо ліквідації перенощиків інфекційних захворювань (мух, вош, блох).

Захворілих тварин переводять в ізолятор. Трупи інфікованих тварин спалюють в спеціальному крематорії. Відходи тварин або спалюють, або віддають біотермічній обробці.

Клітки дезінфікують один раз на 10-15 днів. Поточну дезинфікацію годівниць і напувалок проводять один раз в день. Ефект дезинфікації залежить від стійкості збудника захворювання.