Гігієна та ветеринарно санітарно вимоги у кролівництві та хутровому звірівництві
7

При збиранні дикоростучих трав треба стежити щоб у корм не попали отруйні рослини: чистотіл, чемериця, болиголов, віха отруйна, блекота, богульник, вороняче око, дурман, гірчак рожевий та інші.

Грубі корми повинні бути високоякісними: зеленого кольору з добрим запахом, без пилу і плісняви, добре вкрите листям. Трава повинна бути гарно висушена, пересушена втрачає багато поживних речовин.

Соковиті корми дають в основному взимку. Вони повинні бути добре очищені від зелені, просушені, не зіжовані та не надрізані.

Силосовані корми дають зразу ж після виймання з ями і без усякої підготовки.

Науково-дослідний  інститут харчування звірівництва та кролівництва розробив норми годівлі кролів в усі біологічні і вікові періоди їх життя. Раціони враховують вік тварини, її фізіологічний стан (лактацію, скрільність, період парування і т. д.)  і сезон року. Кролів годують в одні й ті самі години як і для дорослих кролів так і для молодняку раціони необхідно різноманітними і періодично змінювати. Хутрові звірі проявляють індивідуальні схильності: одні люблять м’які корми, інші м’яких не люблять. Тому для різних видів та їх вікових груп потрібно при складанні раціону це враховувати.

Всі корми, що входять до раціону норок, лисиць і песців згодовують у змішаному вигляді. Неякісні корми з прогірклим жиром згодовувати не можна. Молочні продукти дають тільки від здорових тварин. Зернові корми повинні бути високої якості і затхлих, пліснявих або пригірких продуктів згодовувати не можна. Картоплю дають тільки варену, воду після варіння виливають. Кормові дріжджі не кип’ятять.

 

 

 

4. Гігієна вирощування молодняка