Гігієна та ветеринарно санітарно вимоги у кролівництві та хутровому звірівництві
9

5. Санітарний режим на кролівничих та звірівничих фермах та заходи по профілактиці захворювань

 

 

Благополуччя звірівничих ферм залежить насамперед від належної організації санітарно-профілактичної роботи в господарстві, від гігієни годівлі та утримання тварин.

Профілактичні заходи при вирощуванні та розведенні звірів передусім повинні бути спрямовані на запобігання заразним і незаразним хворобам. Вони полягають у попереджені впливу зовнішніх умов (перегрівання на сонці, переохолодження, висока вологість, протяги), які спричиняють незаразні хвороби; запобіганні занесенню заразних хвороб (закупівля та розведення кролів тільки із зон, благополучних щодо інфекційних хвороб, захист тварин від занесення інфекції через корми, інвентар, обслуговуючий персонал, кровосисних комах, птахів); знищенні збудників заразних хвороб у місцях утримання кролів та на території (проведення дезинфекції, висушування на сонці, обпалювання металевих кліток вогнем паяльної лампи, а також знищення гризунів, переносників заразних хвороб, кровососних комах); підвищенні стійкості організму звірів проти захворювань шляхом застосування спеціальних засобів профілактики хвороб (вакцинація, введення звірам інших лікувальних препаратів, доброякісна годівля) та у створенні оптимальних параметрів мікроклімату.

Мікроклімат приміщення – це сукупність таких параметрів, як температура, вологість, швидкість руху повітря, сторонні шуми, наявність у повітрі шкідливим газів вуглекислоти, аміаку, а також пилових частинок та мікроорганізмів.

У кожному тваринницькому господарстві слід вживати заходів проти заразних хвороб. Ці заходи бувають двоякого роду: по-перше запобіжні, мета яких не допустити проникнення зарази на ферму і, по-друге, заходи, спрямовані до її ліквідації. Профілактичні заходи проводяться щодня. Заходи для ліквідації зарази проводять при виникненні заразної хвороби. При виникненні на фермі заразної хвороби треба в першу чергу видалити з неї хворих тварин, оглянувши для цього всіх кролів. Хворих тварин переводять в ізолятор, а клітки, де вони були, дезінфікують. Трупи кролів закопують або спалюють.