Годівля свиноматок перші 84 дні поросності
17

Зерно злаків (кукурудза, ячмінь, пшениця) – багаті вуглеводами. Зерно бобових (гороху) – багаті протеїном.

Концкорми містять макро- і мікроелементи, віт. Е і групи В.

Макуха соняшникова характеризується високою поживністю 0,90 корм. од, та багатим вмістом протеїну 341 г/кг. В макусі міститься 5-12% жиру. Протеїн макухи – джерело незамінних амінокислот.

М’ясокісткове борошно також багате на протеїн, суху речовину, сирий протеїн, Ca, P.

Для збалансування цих раціонів необхідно ввести такі добавки і вуглекислий цинк, вуглекислу мідь, вуглекислий кобальт, сіль кухонну, трикальцій фосфат.

 

 

1.8. Техніка годування кормів

 

 

 

Всі корми поросним свиноматкам згодовують в подрібненому вигляді. Годують два рази на добу по половині добової норми за одну дачу. Одноразова годівля не рекомендується із-за поганого впливу переповнення травного тракту, можливі зниження перетравності та використання поживних речовин, а також внаслідок неповного поїдання кормів і їх скисання та псування.

Щоб покращити смакові якості та поїдання деяких концентрованих кормів, трав’яного борошна, їх злегка зволожують водою або знежиреним молоком. Консистенція корму повинна мати стан густого місива. Напувати водою вдосталь. Не рекомендується проварювати і пропарювати корми, так як при цьому руйнуються вітаміни і знижується біологічна цінність раціону. Поїдання таких кормів призводить до ожиріння. Всі корми повинні бути якісними, без наявності гнилі, грибних та інших пошкоджень.