Гігієна бджільництва
3

 

Розташування пасіки на медозборі має дуже велике значення. Для того щоб розмістити пасіку, слід врахувати місцевість, що прилягає до масиву медоносних рослин. Перш за все не слід ставити пасіку в низинних місцях, де буває вранці прохолодно, сиро. Добре, коли є можливість використати тінь дерев та чагарників у найбільшу спеку. Розміщуючи пасіку, дбають про водопостачання її. При ньому використовують природні водойми або ставлять напувалки на пасіці. Водопостачання повинно бути безперервним, слід також враховувати захист від пануючих вітрів.

Кількість сімей на одному точку слід обмежувати, це пов’язано з використанням нектарного ресурсу, а також рівномірним запиленням ентомофільних культур. Доцільним визнано розміщення на одному точку не більше 50-70 бджолиних сімей. Точки розміщують так, щоб бджоли як найкраще використали нектарозапас квітучого нектароносу.

На точках сім’ї розставляють, визначаючи кущі та дерева – орієнтири для бджіл, трутнів та маток.

 

 

 

2. Виробничі та допоміжні приміщення пасіки

 

 

 

Бджільницькі господарства повинні бути забезпечені відповідними виробничими будівлями, обладнанням і засобами механізації.

Затверджені типові проекти бджільницьких ферм на 150, 300, 600, 1200 і 4800 бджолиних сімей. В залежності від кількості бджолиних сімей проводиться будівництво виробничих та допоміжних приміщень.

До комплекту будівель бджільницької ферми від 150 бджолиних сімей до 1200 входить:

  1. Пасічний будинок (призначений для обробки продукції бджільництва, приготування корму, зберігання готової продукції, пасічницького інвентарю ат обладнання пасік)