Гігієна бджільництва
7

При будь-якому способі зимівлі бджіл необхідно пам’ятати таке правило: восени не поспішати заносити бджіл у приміщення, а навесні якомога раніше виставити їх і перевезти пасіку до наступного місця медозбору.

 

 

 

6. Умови зберігання кормів і стільників

 

 

Для живлення  нельотну погоду, а також взимку бджоли створюють запаси меду. Корми необхідні бджолам для підтримання оптимальної температури в гнізді, вигодовування личинок. Чим суворіші кліматичні умови, тим більше корму намагаються запасти бджолині сім’ї. Бджоли на збиранні нектару працюють весь період квітування медоносних рослин, якщо цьому сприяють температура, вологість повітря, концентрація цукру в нектарі та є більші комірки для відкладання нектару.

Годівля бджіл повинна бути повноцінною і достатньою для росту сімей у них повинна бути не менше 5-7 кг меду і достатньо перги, найкраще тепловий та нектарний взяток, до якого слід підводити пасіку. При підгодівлі сімей для поповнення запасів кормів на зимівлю бджоли вироблений мед із цукрового сиропу складають і складають його в першу чергу – в перший період зимівлі. Під весну вони використовують запаси натурального меду й перга для вигодовування розплоду.