Особово-ділові характеристики які сприяють затвердженню іміджу
9

2. Фактори і стадії утворення іміджу

 

 

 

 

З точки зору утворення та функціональних особливостей імідж є соціально-психологічною категорією. Введення поняття соціально-психологічного іміджу спонукає до вивчення саме соціально-психологічних механізмів його утворення та розвитку.

Соціально-психологічний імідж об’єднує в собі не тільки соціальний статус, соціальні зв’язки, але і його психологічні особливості та якості. В процесі утворення іміджу беруть участь багато факторів, одні з яких є первинними, а інші - вторинними.

Сукупна дія цих факторів складає загальну функціональну структуру процесу утворення іміджу.

Первинні фактори діють при першій зустрічі, йдуть раніше вторинних за часом і складають первинну, або перцептивну, стадію утворення іміджу. Вторинні фактори продовжують утворювати імідж при тривалій взаємодії, пов'язані з більш глибоким пізнанням особистості і складають вторинну, або діяльнісну, стадію утворення іміджу.

Первинна стадія включає такі елементи: первинну інформацію про особистість (зовнішність, одяг, жести, манери), перше враження і галоефект, які є пов'язаними між собою.

Елементи первинної інформації в процесі цілеспрямованого формування іміджу комплексно входять в структуру самопрезентації.

Необхідність в презентації себе іншим людям зростає з кожним днем, особливо для тих осіб, які бажають досягти успіху. До ефективної самопрезентації схильні впевнені в собі люди, які мають адекватно-позитивну самооцінку. Складність феномена смопрезентації полягає в тому рівні зрілості особи, який дозволяє, спираючись на реальну оцінку власних якостей та здібностей, довести свою корисність для організації.