Види дипломатичних прийомів
5

1. Сутність та роль дипломатичних прийомів

 

 

 

 

Дипломатичні прийоми - одна із загальноприйнятих та поширених форм зовнішньополітичної діяльності урядів, міністерств закордонних справ, дипломатичних представництв та дипломатів.

Прийоми прово­дяться на відзначення важливих подій (національні свята своєї держави, її найважливіші ювілейні дати та події, які відзначаються всією країною, ювілейні річниці підписання міжнародних договорів, ювілейні річниці встановлення дипломатичних відносин тощо). Прийоми також влашто­вуються з нагоди проведення різних офіційних заходів (конгресів, симпо­зіумів, конференцій, презентацій, відкриття й закриття міжнародних ви­ставок, підписання договорів).

Офіційні прийоми із запрошенням на них членів дипломатичного корпусу влаштовуються главою держави, голо­вою та членами уряду, відповідальними представниками міністерства закордонних справ та інших відомств. Дипломатичні прийоми також про­водять в порядку вшановування або виказування гостинності вищим державним діячам, які перебувають з візитом в іншій державі, диплома­тичним представникам, акредитованим у країні, діячам науки, культури, мистецтва тощо.

У дипломатичній практиці найбільш розповсюдженими є прийоми, які влаштовуються дипломатичними представництвами та міністерствами закордонних справ у порядку повсякденної діяльності незалежно від певних подій. Не чисельні за кількістю запрошених осіб такі прийоми є зручною можливістю для закріплення й розширення зв'яз­ків, роз'яснення внутрішньої та зовнішньої політики своєї країни тощо.