Побутові хімічні отруєння
5

2. Алкогольні отруєння та отруєння чадним газом

 

 

Серед гострих побутових отруєнь часто зустрічаються отруєння алкоголем та його сурогатами.

Алкоголь — отрута наркотичної дії, яка може спричинити у люди­ни не тільки сп'яніння, а й гостре отруєння, нерідко небезпечне для життя.

До сурогатів алкоголю належать хімічні препарати, що іноді при­ймають всередину з метою сп'яніння як заміну етилового алкоголю. Вони представлені у вигляді двох основних груп:

• технічні рідини, до складу яких не входить етиловий алкоголь (етиленгліколь, ацетон, метиловий спирт, дихлоретан);

• різні препарати, що містять етиловий спирт;

• медикаменти (настойка заманихи та чемериці, розтирки тощо);

• парфюмерно-косметичні засоби (одеколони, лосьйони, еліксири).

Гострі отруєння чадним газом у побуті виникають внаслідок пору­шення правил використання  пічного опалення (рано закрита затулка труби), при зіпсованій печі, при пожежі, при витоку газу тощо. Най­частіше це трапляється в сільській місцевості. Дуже важко протіка­ють отруєння чадним газом при пожежах.

Почастішали випадки гост­рих отруєнь вихлопними газами при працюючому двигуні автомаши­ни у гаражі та за довгого перебування у закритій кабіні автомашини чи автобуса, де створюється висока концентрація газу.  Отруєння отрутохімікатами в побуті

До отрутохімікатів, що використовуються в побуті, належать по­бутові інсектициди - засоби побутової хімії для боротьби з домашні­ми та садовими комахами дуже ефективні, методи їх використання нескладні. Але ці препарати отруйні для людини і можуть викликатитяжкі гострі отруєння з потраплянням хлорофосу чи карбофосу у травний тракт чи при вдиханні їхніх парів.