Космічні проекти співпраці провідних країн світу
11

до взаємовигідного співробітництва у космічній галузі і утворило б інструмент, найбільш адаптований для майбутнього розвитку.

Утворення Представництва НКАУ в Європі безумовно сприятиме розвитку тісного співробітництва між космічною промисловістю Європи і України. Найважливіше його завдання полягало б у забезпеченні прямого, постійного і ефективного діалогу з ЄКА, космічними агенціями держав-членів і представниками європейської космічної промисловості.

Було би також дуже добре, якби ЄС звернувся до уряду України з запитом щодо розгляду найбільш повної пропозиції про співробітництво між Україною і європейським країнами в авіаційній і космічній галузях.

 

2. Співробітництво України в дослідженні та використанні космічного простору

 

Потенціал українських вчених, конструкторів, інженерів користується попитом у світі, завдяки цьому Україна має низку угод з державами, які займають передові позиції на світовому ринку космічної діяльності. Серед них Росія, США, Франція, Німеччина, Китай та інші країни.

31 березня 2008 року в Києві було підписано Рамкову угоду між урядами України та США про співробітництво в дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях. Метою Угоди є співробітництво між НКАУ і NASA, а також реалізація спільних заходів для науково-технічної і промислово-інвестиційної діяльності обох країн. Одним з основних партнерів України в ракетно-космічній галузі є Бразилія. Сьогодні відбувається практична фаза реалізації спільного проекту зі створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4» на пусковому центрі Алькантара. Реалізація цього масштабного проекту є пріоритетною для подальшого розвитку космічної галузі України, оскільки дозволить створити пусковий комплекс для української ракети-носія на космодромі, що має вигідне географічне положення: з екватора вигідніше запускати ракети в космос. Обертання Землі навколо осі надає додатковий імпульс ракеті, це прискорення є найбільшим саме на екваторі. Розпочато переговори з Бразилією щодо створення космічної системи дистанційного зондування Землі, модернізації бразильської ракети-носія VLS.