Космічні проекти співпраці провідних країн світу
13

Однак найголовнішим пріоритетом НКАУ в контексті космічних досліджень є співпраця з Європейським Союзом. Стратегічне завдання України – вступити до Європейського космічного агентства (ЄКА). Налагодивши співпрацю, в першу чергу, з Євросоюзом, а саме з ЄКА, космічна галузь України матиме потужні фінансові інвестиції. А спільна робота з провідними спеціалістами Європи дозволить прискорити процес підготовки та реалізації нових космічних проектів. Космічна галузь в майбутньому може вивести нашу державу на передові позиції в геополітичному плані.

Європейське космічне агентство – урядова організація в Європі, куди входять не національні космічні агентства чи структури, які представляють національну космічну галузь, а держави. Це надзвичайно потужна організація, що координує роботу з космічних досліджень, розвитку космічної техніки на європейському континенті. І якщо до неї вступить Україна, це буде не тільки надзвичайно престижно, а й дуже вигідно.

Нещодавно підписано Угоду між Урядом України та ЄКА щодо співробітництва у використанні космічного простору в мирних цілях. Вона має велике політичне значення. Європейські країни, які підписали цю угоду з Україною, визнали наш високий потенціал у космічній галузі.

 

3. Космічні проекти

 

 

Проект “Морський старт”. У 1995 році Державне конструкторське бюро “Південне” ім. М.К. Янгеля та Державне підприємство "Виробниче об’єднання “Південний машинобудівний завод” ім. Макарова” разом з американською компанією “Боїнг”, норвезькою ”Кварнер” та російською ракетно-космічною корпорацією “Енергія” утворили спільне підприємство “Сі Лонч” для реалізації унікального міжнародного проекту “Морський старт”.