Космічні проекти співпраці провідних країн світу
3

Вступ

 

 

 

Космос є стратегічно-промисловим сектором у багатьох напрямках. Технологічний прогрес у цій галузі є дуже цінним для реалізації європейських політик, як у цивільній (послуги, ріст економіки, транспорт, довкілля), так й у військовій сферах (Європейська політика безпеки і оборони - ЄПБО, Спільна зовнішня і безпекова політика - СЗБП). Науково-космічні дослідження приносять користь суспільству в цілому.

Європа, космічна галузь якої посідає друге місце у світі, націлена на розвиток специфічної і амбітної європейської космічної політики.

Україна має третій після США та Росії ракетно-космічний комплекс. Але у рейтингу космічної активності Україна - на 5-му місці. Попереду - Сполучені Штати, Росія, Китай та Європейське космічне агентство. Найбільше славлять космічну Україну ракетоносії. На них існує великий попит. Вітчизняні експерти пояснюють, українські ракети дешеві, надійні і екологічно чисті. Україна є однією з небагатьох країн світу, які мають потужну космічну галузь.

Після розпаду СРСР ми отримали майже третину радянського космічного потенціалу. На фоні подальшого прогресуючого занепаду економіки в цілому, космонавтику вдалося не лише зберегти, а й успішно продовжувати її славні традиції. Ракетно-космічний комплекс країни налічує близько 40 підприємств та науково-дослідних інститутів, які мають неабиякий досвід у розробці та виготовленні ракетоносіїв, космічних апаратів, двигунів, систем керування та телеметрії. За роки незалежності незалежності підготовлені проекти, які дали змогу здійснити близько 60 запусків наших ракетоносіїв. Цими носіями було винесено на орбіту понад 90 супутників. Частина розроблених технологій не мають аналогів у світі.

Хоча державне фінансування вітчизняної космічної галузі становить лише 7-8%, вона є найбільш екпортно- та конкурентоспроможною. Тут зосереджений високий науковий, інтелектуальний, технічний та виробничий потенціал. Показовим є факт, що 47% працюючих у галузі мають вищу освіту, отже не дарма найбільша кількість технологій, які ми називаємо «високими», припадає саме на космос. Політика нашої держави, політика керівництва космічної галузі України спрямована на те, щоб підтримувати ці технології, розвивати їх та впроваджувати в інші галузі господарства, підвищуючи ефективність економіки країни. Для цього космічна галузь повинна стати самодостатньою та самоокупною.