Космічні проекти співпраці провідних країн світу
7

в якому беруть участь США, Норвегія та Україна. Він може вивести на геостаціонарну орбіту супутники вагою до 6 тонн.

У відповідь на питання, поставлене під час візиту одним з членів Комітету, Генеральний директор Національного космічного агентства України Ю. Алексєєв пояснив, що Україна спочатку запропонувала Європі співпрацю стосовно Зеніту З SL і що Європа відповіла, що таке співробітництво представляло би для неї дуже великі втрати робочих місць. Він підкреслив, що внаслідок такого рішення Аріанспейс втратила близько 600 млн. евро і європейці врешті-решт вирішили співробітничати з Росією у питанні пускових установок Союз.

Космічна система Дніпро була розроблена на основі ракети SS-18 і може використовуватися для виведення на низьку орбіту супутників зв'язку, спостереження і в наукових цілях. Дніпро LV може бути запущений в будь-який час, вдень чи вночі, за будь-яких метеоумов, і виводить на орбіту з надзвичайним рівнем надійності супутники масою у 1.7- 4.5 тонн. Місцем запуску є Байконур.

Національне космічне агентство України на цей момент здійснює діяльність відповідно Національної космічної програми України на 2003-2015pp. в рамках її власної робочої програми. Головними цілями є посилення української космічної індустрії, реалізація міжнародних програм, збереження власного науково-технологічного потенціалу і нарешті, створення більш сприятливих умов для гармонійного розвитку їх можливостей і більш ефективного використання в інтересах української економіки, науки, безпеки та оборони.

Українська космічна діяльність базується на складному законодавстві, яке включає два закони: Про космічну діяльність (1996) і Про державну підтримку космічної діяльності (2000). Як випливає також з чисельних президентських указів, космічна діяльність є пріоритетною для української влади.