Охорона праці: задачі
3

Задача 2 (1.7)

 

Визначити суму компенсації, що належить до оплати підприємством потерпілому внаслідок травми, а також його можливий заробіток без втрати компенсації. Нещасний випадок стався з вини підприємства. Заробіток потерпілого до травми становить А грн.. Лікарсько-трудова експертиза комісія МСЕК) встановила втрату працездатності на Б%. З коштів соціального державного забезпечення потерпілому була призначена пенсія в розмірі В грн.

Вихідні дані : А= 185 грн. Б=35%;

В = 30 грн.

 

Рішення

 

Відшкодування шкоди, заподіяної застрахованому ушкодженням його здоров’я, здійснюється шляхом страхових виплат, які прив’язані до середнього заробітку постраждалого. Останнє не завжди є соціально справедливим.

Страховими виплатами є грошові суми, які згідно зі ст. 21 Закону Фонд соціального страхування від нещасних випадків виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК (медико-соціальною експертною комісією), Фонд соціального страхування від нещасних випадків проводить одноразову страхову виплату потерпілому, сума якої визначається із розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати потерпілим професійної працездатності.

Щомісячні страхові виплати та інші витрати на відшкодування шкоди можуть бути наступними.