Міжнародні організації Африканського регіону
13

 науки і технології були оголошені також досягнення сталого економічного розвитку.

 

4. Проблеми Африканського Союзу

 

 

З перших днів свого існування Африканський Союз зіткнувся з певними проблемами: протистояння лідерів при узгодженні на саміті в Лусаці (2001) кандидатури нового Генерального секретаря ОАЕ (він повинен був вести роботу по її перетворенню в АС), затяжний (вісім раундів) процес виборів постійного голови Комісії АС і його заступників на Асамблеї АС у 2003 у м. Мапуту.

Серйозною проблемою для керівництва Африканського Союзу є брак фінансових коштів. У жовтні 2003 року заборгованість зі сплати членських внесків 11-ти країн-членів організації становила 44 млн. дол. США, і вони були позбавлені права виступати на засіданнях Союзу.

Такий стан справ ставить Африканський Союз в залежність від зовнішнього фінансування, обмежує свободу дій і безпосередньо позначається на його здатності здійснювати миротворчі місії. Наприклад, після відмови африканських лідерів засудити політику президента Зімбабве Роберта Мугабе Європейський Союз заморозив виділення 250 млн. євро, призначених для миротворчої діяльності Африканського Союзу.

Дата інавгурації Всеафриканського парламенту (ВАП) в столиці Ефіопії м. Аддіс-Абебі, призначена на 31 січня 2004року була перенесена на 18 березня 2004 року (протокол, що визначає його повноваження, функції і склад, хоча і прийнятий одноголосно членами Африканського Союзу, до цих пір не набув сили - не був ратифікований половиною країн-членів).

До теперішнього часу не набув чинності протокол про створення Ради миру та безпеки (СМБ) - органу, що володіє широкими повноваженнями і покликаного на практиці забезпечити заходи по досягненню стабільності в Африці. Затягується також процес створення Африканського суду. Такі затримки свідчать про небажання лідерів деяких африканських держав (не дивлячись на формальну підтримку курсу АС) обмежувати свої інтереси і про певні протиріччях деяких англофони країн з франкофонії.