Міжнародні організації Африканського регіону
9

2. Створення нового Африканського Союзу

 

 

Об'єктивними причинами створення АС, який замінив ОАЕ, стали кардинальні зміни в розстановці політичних сил у світі за час її існування (1963-2001) і досягнення на рубежі нового тисячоліття частини завдань, поставлених перед ОАЕ в якості першочергових. Проблеми сучасного економічного розвитку держав Африки вимагають пошуку нових підходів і механізмів.

Рішення про створення Африканського союзу було прийнято на надзвичайній зустрічі на вищому рівні ОАЕ у вересні 1999 в м. Сирте (Лівія). Воно відображало прагнення африканських лідерів до більш високого рівня єдності, ніж це було в рамках ОАЕ. Глави держав континенту схвалили Установчий акт Африканського союзу на саміті ОАЄ в липні 2000 року в м. Ломе (Того), тоді ж було офіційно оголошено про створення АС. На 37-й сесії Асамблеї ОАЄ в столиці Замбії Лусаці р. (липень 2001р.) був затверджений пакет документів, що визначають структуру і правову базу нової організації. До цього моменту Акт був ратифікований 51 африканською країною. Він замінив Статут ОАЄ, який, тим не менш, продовжував діяти ще рік протягом перехідного періоду від ОАЕ до АС.

Перший саміт Африканського Союзу відбувся 9-10 липня 2002 у м.Дурбані (ПАР). Головою АС був обраний президент Південно-Африканської Республіки Табо Мбекі. Оперативною економічною програмою новоствореної Всеафриканської організації була названа програма НЕПАД («Нове партнерство для розвитку Африки" - New Partnership for Africa's Development) - нова масштабна програма стратегії розвитку Африки, в якій визначається її місце в сучасному світі, міститься конкретний комплекс заходів у сфері економіки держав континенту, а також висловлюється надія на партнерство глобального рівня в процесі її реалізації. У 2003 році членами АС були всі держави континенту, крім Королівства Марокко, яка припинила свою участь в роботі ОАЕ після прийняття в її члени Сахарскої Арабської