Закон єдності та боротьби протилежностей
3

Вступ

 

 

 

В даній контрольній роботі розкривається тема: «Закон єдності та боротьби протилежностей».

Єдність і боротьба протилежностей – загальний закон природної і суспільно-історичної дійсності, що виступає і як закон її пізнання, що виражає суть, «ядро» діалектики. Цей закон займає центральне місце в матеріалістичній діалектиці, має універсальне методологічне значення.

У світі немає таких явищ, які б знаходилися поза процесом нескінченного розвитку, процесу виникнення усередині всякої цілісності протилежних моментів, їхнього перетворення одне в одне, поза суперечливими відносинами між ними. Характеристика всякого об'єкта як підлеглого закону єдності та боротьби протилежностей указує на джерело загального руху і розвитку не десь поза його самого, не в метафізичних чи надприродних силах, а в самому об'єкті, у його саморусі і розвитку.

Цей закон орієнтує на розкриття внутрішнього механізму і динаміки саморозвитку. Він дозволяє зрозуміти всяку цілісність як складну і розчленовану систему, що укладає в собі чи елементи тенденції, безпосередньо один з одним несумісні.

Контрольна робота складається зі вступу, основного розділу, висновків, а також списку використаної для написання роботи літератури.