Специфіка роботи фахівців з паблік рілейшнз у бізнесі
25

-       довгостроковими та короткостроковими;

-       масовими і окремими;

-       глобальними і локальними;

-       спрямованими на масову свідомість, групові, індивідуальні, буденно-практичні.

Взаємодія підприємства і засобів масової інформації здійснюється з ініціативи:

  •   підприємства;
  •   засобів масової інформації;
  •   громадськості.

Найчастіше посередником у створенні такої взаємодії виступають журналісти, професія яких накладає свої відбитки на особливість їх характеру:

  1. Загальна емоційність і схильність до емоційно насичених ситуацій формує їх прискіпливу увагу до конфліктів, гострих проблем, ефектних подій.
  2. Не завжди можуть тривалий час підтримувати увагу до співбесідника чи об’єкта, що пов’язано з їх високим професійним переключенням з одних подій на інші.
  3. Високий інтелект дозволяє їм швидко вникати у сутність проблеми, бачити системні зв’язки, добре прогнозувати можливі виходи ситуацій. Однак, вони часто орієнтуються на перші враження і не схильні глибоко вникати у проблему.
  4. Висока самооцінка, що обумовлена відомістю, впливовістю, наявністю різних престижних зв’язків і контактів. При цьому іноді можуть швидко ображатися.
  5. Висока проникливість, вміють добре розбиратися у людях, можуть швидко розкрити обман.
  6. Вперті, наполегливі, цілеспрямовані з високою працездатністю.

При організації сумісної роботи працівників паблік рілейшнз підприємства і ЗМІ варто враховувати психологічні особливості журналістів, їх типажі, а також спеціальні прийоми, якими вони користуються під час подання інформації на публіку (табл.