Співробітництво України в рамках ГУАМ
11

Водночас США, як і у випадку із нафтопроводом Баку—Джейхан, зацікавлені в існуванні декількох нафтопроводів у цьому регіоні. Конкретні форми співпраці було обговорено під час двосторонніх зустрічей глави українського зовнішньополітичного відомства з Генеральним секретарем ОБСЄ, Генеральним секретарем ОЧЕС і спеціальним представником Ісламської Республіки Іран.

Дисонансом на саміті звучала позиція офіційних представників Росії, які вважають, що майбутня діяльність ГУАМ поза Росією є неможливою і об'єднанню не вдасться реалізувати енергетичні проекти. Росія, очевидно, вбачає в ГУАМ загрозу своїм національним інтересам і засіб інституалізації експансії НАТО разом із США в Чорноморсько-Каспійському регіоні. До того ж реалізація планів країн ГУАМ, на російське переконання, зашкодить миротворчій ролі РФ на пострадянському просторі.

Слід зазначити, що позитивним моментом є консолідація зусиль країн ГУАМ, яка створила передумови реалізації власних національних інтересів, а також сприяла розвиткові рівноправних відносин з іншими країнами СНД. Генеральний секретар ООН дав високу оцінку об'єднанню як організації, спроможній зробити вагомий внесок у справу утвердження безпеки і стабільності в регіоні. «Переважна більшість сучасних викликів і погроз, — зазначив К. Аннан, — не має кордонів. Тому співробітництво стає не вибором, а необхідністю». К. Аннан підтвердив готовність ООН до подальшого поглиблення взаємодії з ГУАМ у дусі партнерства. У грудні 2003 р. Організація Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію про надання ГУАМ статусу спостерігача в Генеральній Асамблеї ООН.

Тим самим на високому міжнародному рівні було визнано ГУАМ як міжнародну регіональну організацію, що здатна не тільки розв'язувати проблеми регіону, а й зробити свій внесок у справу боротьби з глобальними викликами. Активізація співробітництва країн ГУАМ може сприяти розв'язанню проблем, пов'язаних з паливно-енергетичним й транспортним комплексом і суміжними виробництвами держав — учасниць (за маршрутом Баку— Супса—Одеса—Броди—Адамова Застава—Гданськ— Плоцьк).