Співробітництво України в рамках ГУАМ
19

Учасники заявили, що вважають основними для себе ті сфери співпраці, які є пріоритетними для ЄС: розвиток інфраструктури, співробітництво в торгівлі і створення сприятливих умов для припливу іноземних інвестицій, стійкий розвиток і захист навколишнього середовища, боротьба з різними виявами організованої злочинності та ін.

ОЧЕС є важливою ще й тому, що низка держав пострадянського простору, які вважають діяльність СНД неефективною, вбачають в ОЧЕС певну альтернативу для подолання внутрішніх проблем і розв'язання зовнішньоекономічних завдань. До завдань, пов'язаних із протидією новим викликам безпеці, зокрема тероризму, поширенню зброї масового знищення, засобів її доставки, організованою злочинністю тощо, залучатиметься BLAC-KSEAFOR (спеціальна група експертів держав-учасниць Чорноморської групи військово-морського співробітництва, до якої входять Болгарія, Грузія, Російська Федерація, Румунія, Туреччина та Україна).

Отже, Україна надає важливого значення діяльності ОЧЕС, оскільки вбачає в ній альтернативні можливості для всебічної співпраці з країнами регіону. Країни Північної Америки і Європи конче зацікавлені у різнобарв'ї енергетичних транскордонних проектів, в альтернативних потоках енергоносіїв (і чим більше, тим краще). З цієї позиції ГУАМ має шанси розгорнутися у впливову міжнародну структуру і також має майбутнє. Слід враховувати необхідність ГУАМ не тільки для забезпечення стабільності вже існуючих транспортних енергоартерій і розвитку регіону, а й для формування безпекового, врівноваженого простору. Українська держава через міжнародні організації прагне створити механізм захисту державних інтересів, економічного зростання, цілісності і недоторканності своєї території.