Співробітництво України в рамках ГУАМ
25

проблемою залишається перебування на території Придністров'я Оперативної групи військ РФ (ОГРВ) з особовим складом близько 3,5-3,7 тис. чоловік. Україна зацікавлена у швидкому виводі ОГРВ і особливо у ліквідації складів з боєприпасами, які залишилися на території Придністров'я.

Багато проблем виникає у зв'язку з існуючим на кордоні осередком напруженості - велика кількість погано контрольованої зброї створює умови для її проникнення на територію України, можлива поява біженців, велика міграція населення і т.п. У Придністров'ї мешкає понад 300 тисяч етнічних українців. Вони потребують підтримки й особливої уваги з боку Української держави.

Формування ГУАМ при відносному лідерстві України і підтримці інших країн, які розуміють всі переваги і вигоди створення регіональних угруповань, заснованих на принципах рівності і взаємної підтримки, є ознакою початку нових надзвичайно важливих інтеграційних процесів на терені колишнього СРСР.

З метою реалізації інтересів країн ГУАМ у галузі безпеки доцільно працювати над створенням спільних миротворчих формувань, а також вийти з ініціативою щодо проведення спільних навчань у рамках програми НАТО "Партнерство заради миру".

Україні доцільно активізувати процеси багаторівневого субрегіонального співробітництва в межах ГУАМ, зокрема в ключових питаннях транспортування енергоносіїв та розбудови транскавказьких шляхів сполучення. Подальша політика безпеки України в межах ГУАМ має бути спрямована на розширення української присутності в цьому регіоні, однак лише за умов стійкої підтримки міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ та інших).

Україна та Вірменія. Із зрозумілих причин Вірменія залишається поза межами блоку ГУАМ: проросійські орієнтації, карабахська проблема тощо. Першочерговим завданням для Вірменії є вирішення проблем, пов'язаних з