Співробітництво України з ОЧЕС
19

 

Україна є дійсним членом Організації Чорноморського Економічного Співробітництва, або ОЧЕС, однак розміри співробітництва між державами-членами об’єднання не втішають, відповідно, при активізації ролі нашої держави у ОЧЕС, ми могли б отримати довгоочікувані інвестиції, нові ринки збуту нашої продукції та збільшення транзитності України. Це дозволило б Україні вийти на рівень високорозвинутих держав вже досить скоро, тому важливим є дослідження процесів співробітництва у рамках ОЧЕС та їх тенденцій.

Взагалі ОЧЕС була заснована 5 червня 1998 року, коли в Ялті голови держав та правління Азербарджана, Албанії, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Молдови, Російської Федерації, Румунії, Туреччини та України підписали устав організації.

На сьогодні організація нараховує 12 членів (вступила також Сербія) та 13 спостерігачів: Австрія, Білорусь, ФРН, Єгипет, Ізраїль, Італія, Польща, Словаччина, США, Туніс, Франція, Хорватія та Чехія.

У геополітичному відношенні Чорноморський регіон є надзвичайно важливим для України як з погляду її економічних інтересів, так і з позицій національної безпеки держави. Для нашої країни велике значення мають широкомасштабні комунікаційні проекти в рамках ОЧЕС з будівництва кільцевої автомагістралі навколо Чорного моря і системи магістральних трубопроводів для транзиту нафти і газу з Центральної Азії, Закавказзя, Близького і Середнього Сходу до Європи.

Фактично, завдяки ОЧЕС країни ЄС можуть отримати потужну систему нафто та газопроводів зі значною пропускною здатністю із держав Перської Затоки, що зменшило б середню вартість енергоресурсів для них через появу прямого сполучення. Крім того зменшилась би залежність ЄС від імпорту енергоресурсів із Росії. В свою чергу, Україна також могла б скористатись ситуацією, впроваджуючи у активну експлуатацію нафтопровід Одеса-Броди та отримуючи більші прибутки від транзиту за ринковими цінами.