Україна історія суспільства
21

Вже 17 грудня 1939 Шуленберг (посол Німеччини в Москві) заявив, що у водах Фінської затоки обстріляні 3 німецьких пароплава. Німецький уряд вважає, що це були радянські військові судна, Молотов, проте, спростував ці заяви. Тінь підозри прокралася в дипломатичні відносини обох країн, їх основною тактикою стала так звана "подвійна гра".

Навесні 1940 р. в Москві з достовірних джерел стало відомо, що вермахт нарощує сили на кордонах Радянського Союзу. На запит радянського уряду про причини військових переміщень, Гітлер ухилився від прямої відповіді, пояснивши розвиток подій проходять військовими військовими навчаннями.

Але після поразки Франції Сталіну стало ясно, що Німеччина буде відходити від своєї зацікавленості в нейтралітет з Радянським Союзом. 25 червня 1940 через британського посла С. Кріппса Черчілль направив особисте послання з пропозицією поліпшення відносин між обома країнами.

Поразка Франції різко змінило співвідношення сил не тільки на європейському континенті, а й вплинуло на їх розстановку в глобальному масштабі, додало новий напрям світового розвитку. Під час німецького наступу на заході в червні 1940 р. сталінське керівництво приступило до реалізації тих домовленостей, які містилися в секретних протоколах до радянсько-німецького пакту 1939 року.

Припинивши дипломатичні відносини з емігрантськими урядами країн Чехословаччини, Бельгіїельгії, Нідерландів, Данії, Норвегії, Греції Радянський уряд вважає можливим підтримувати політичні відносини з маріонетковими урядами країн окупованих Гітлером. У грудні 1940 р. з урядом незалежної словацької держави було підписано низку договорів. 18 вересня 1940 угода про товарооборот і платежу підписано між СРСР і маріонетним урядом Данії. З допомогою радника німецького посольства в Москві Хільгера подібні економічні угоди підписані з Бельгією та Норвегією.

Нове загострення відбулося на рубежі 1940 - 1941 рр., коли додалося німецьких військ на сході Пруссії і Польщі. Сталін пішов на крайні заходи - призупинив поставки до Німеччини всіх вантажів за укладеним у лютому 1940 р. господарському угодою, привів у часткову готовність війська західних прикордонних округів. Приватний лист