Мажоритарна, пропорційна та змішана системи виборів, їх переваги та недоліки
21

-       мандати між партіями розподіляються пропорційно числу голосів, отриманих партіями на виборах;

-       отримані кожною партією депутатські мандати розподіляються між її членами в відповідності з чергою в партійному списку.

За впливом виборців на розташування кандидатів у бюлетенях для голосування розрізняють:

-       пропорційну систему жорстких списків;

-       пропорційну систему преференцій;

-       пропорційну систему напівжорстких списків.

При застосуванні пропорційної системи жорстких списків виборець голосує за список партії, що він обирає, в цілому. У виборчому бюлетені вказуються тільки назви, емблеми партії, іноді певна кількість перших кандидатів у партійних списках. Пропорційна система з жорсткими списками має свої переваги. При голосуванні обирається насамперед політична платформа і програма майбутньої діяльності партії, - вона найпростіша за формою здійснення і найдешевша. Недоліком цієї системи є те, що інколи партійний список "витягує" в депутати, сенатори, тощо маловідомих, некомпетентних, непопулярних політиків. Система жорстких списків практикується в Іспанії, Португалії, Ізраїлі.

На відміну від мажоритарної системи, що застосовується в великих країнах, де конкурують, як правило дві ведучі партії, пропорційна виборча система застосовується в невеликих по території країнах з розвитою багатопартійністю. На сьогодні вона застосовується в Естонії, Латвії, ряді скандинавських країн, при виборах нижньої палати парламенту в Польщі та Чехії.

При застосуванні пропорційної системи преференцій виборець не просто голосує за списки партії, що обирає, а й робить помітку напроти номера того кандидата в кандидатському списку від партії, якому він віддає свій голос. Таким чином, обирається той, хто отримав найбільше число преференцій; у разі рівності кількості преференцій у кількох кандидатів від партії перевагу віддають тому, хто посідає вище місце у партійному списку. На відміну від системи жорстких списків, система преференцій дає змогу розширити сферу волевиявлення саме виборців, оскільки голосується окремо кожен кандидат у списку.