Асертивність у навчанні. Можливості використання
19

2.2. Можливість використання асертивних технік у навчальній діяльності

 

 

Існують різні техніки асертивної поведінки, кожну з яких доцільно використовувати в залежності від конкретної ситуації. Дуже поширеною є техніка, образно названа „заїждженою платівкою”. Нею можна користуватися завжди, коли хочете домогтися задоволення справедливих вимог (ваші права визначено формально-законом чи якимись розпорядженнями). Якщо не ясно,мова йде про ваші інтереси чи про добру волю протилежної сторони, тоді - „прохання про послугу”. За допомогою даної техніки можна робити покупки, можна висувати претензії з приводу чого-небудь, наполягати на одержанні страховки, діяти під час звертання в різні інстанції, можна висувати вимоги до підлеглих(відповідно до трудового законодавства).

Непогано працює, коли ви в домінантному положенні. Може бути застосована і в деяких сімейних ситуаціях(батьки стосовно своїх дітей; недоречно між подружжям – доцільніше прохання про послугу). Ми не дозволяємо відвести себе в бік від нашої проблеми, не захищаємося, не доводимо, що ми зовсім не погані люди. Єдине, на чому ми наполягаємо, - так це на своїй вимозі. Домігшись свого, чемно подякуйте.

Техніка „перманентної відмови” прийнятна в усіх випадках, коли ви що-небудь відхиляєте на законній підставі. Чітке і ясне „НІ”, промовлене відразу відверне вас від багатьох більш складних проблем, ніж коли ви дозволите втягти себе в маніпуляції протилежною стороною. Неприємне враження від відмови необхідно згладити подякою на запропоновану послугу.

Техніка завуальованої критики Краще обмежуватися лише описом поведінки, тобто позитивною критикою, формулювати свої зауваження як побажання в дзеркальній версії (тобто таким чином, як ви що-небудь собі уявляєте).

Чітко і ясно говорите про конкретну поведінку, справу, а не про особистість партнера. Кажіть за себе. Не забудьте похвалити його за щось, що хоч скількись варте похвали. Не виявляйте сарказму та іншої агресії. Погоджуйтеся з усім, що виглядає правдоподібним і не має