Протипожежне водопостачання. Сутність охорони праці. Заходи та засоби охорони праці
11

2. Сутність охорони праці

 

 

 

Сутність охорони праці полягає у визначенні можливих не­безпечних і шкідливих виробничих факторів, що можуть прояви­тися при проведенні запланованих для виконання робіт; прогнозуванні моментів прояву зазначених факторів; проведенні необхідних профілактичних заходів.

Поняття та сутність охорони праці нерозривно пов’язані з поняттям значення праці в житті людини. Праця – це цілеспрямована діяльність людини, в процесі якої вона впливає на природу і використовує її з метою виробництва матеріальних благ для забезпечення своїх потреб. Але праця – це не лише процес взаємовідносин між людиною і природою, це суспільний процес, в якому люди вступають між собою в конкретні виробничі відносини. В будь-якому виробничому процесі беруть участь засоби праці і предмет праці, між якими існує прямий і зворотний зв’язок.

Засоби праці в результаті управління ними людиною впливають на предмет праці. Однак в процесі виробництва засоби праці одночасно впливають і на людину.

Отже, в процесі трудової діяльності на людину діють різні чинники і якщо відносно організму людини вони недостатньо активні, людина пристосовується до них і може довгий час працювати без будь-яких паталогічних відхилень в організмі. Але якщо в процесі виробничої діяльності чинники будуть активні і організм людини не зможе пристосуватися до них, нормальна життєдіяльність її буде порушена і може виникнути виробнича травма або професійне захворювання. Тому не можна допускати від’ємного впливу засобів праці і несприятливих чинників виробничого середовища на організм людини в процесі її трудової діяльності.

Сутність охорони праці полягає у взаємодії трьох її взаємозумовлених значень. По-перше, охорона праці має соціальне значення, яке включає в себе:

а) охорону життя та здоров’я працівника;